Bitcoin hamnade under 2017 och 2018 på de allmännas läppar efter att en börsnotering skickade bitcoinandelarnas värde med raketfart rakt uppåt. Många pratar om bitcoin, men desto färre verkar veta vad det är för något. Är bitcoin en valuta? För att komplicera det en aning är svaret på den frågan: ja och nej.

Bitcoin är en av många så kallade kryptovalutor som finns runt om i världen. Det den i allmänhetens ögon är mest känd för är förmodligen att den har gjort många (kanske aningslösa) datanördar till miljonärer inom loppet på bara några månader. Att investera eller köpa Bitcoin är inte svårt, på BTCX kan man till och med använda Swish. Men vad är det egentligen som är så värdefullt med kryptovalutan? Det är tekniken som är revolutionerande.

Vad är blockchain?

För den IT-intresserade är värdet på bitcoin en sekundär fråga. Det som är intressant är helt enkelt tekniken bakom bitcoin som gör att den blir ovärderlig, den så kallade blockkedjan: blockchain. Blockchain kan mycket väl komma att bli den viktigaste tekniken för hur vi hanterar data och information i framtiden, skriver PC för alla. Enligt dem förväntas tillväxten för blockchain ligga på 65% under de närmsta åren, och det många spekulerar i är om det är myndigheterna eller företagen som kommer ligga i framkant med utvecklingen och användningen. Det har även diskuterats om Sverige ska ha en egen kryptovaluta, och man arbetar nu fram en modell på en ”E-krona” som möjligtvis kommer bygga på just en blockkedja.

Det som gör blockchain-tekniken unik och användbar är att den skapar säkra certifikat som identifierar alla som är inblandade i en process: du behöver helt enkelt inga mellanhänder längre. Den historik som skapas i en blockchain är i princip omöjlig att förfalska, därför är det mycket enkelt att identifiera ursprunget i en transaktion. Ur ett konsumentperspektiv skulle det innebära säkrare kontroll och större transparens inom alla områden som blockchain skulle användas inom. På så sätt blir det också svårare att göra bedrägerier eller förfalskningar på digitala dokument. Dessutom skulle informationen skickas mycket snabbare än vad den gör nu.

Hur mycket mer kan bitcoin öka i värde?

En del investerare och ekonomer varnar för att investera pengar i bitcoin. Man menar att det är en temporär rush på marknaden och att det har skapat en bubbla som snart kommer spricka. Å andra sidan vet vi att blockchain-tekniken är mycket het och att den troligtvis kommer förändra hela vårt sätt att hantera information på.

Just nu råder det köpläge för bitcoin. Man beräknar att den snart kommer nå en ny högstanivå på 20 000 dollar, skriver breakit.se. Det är därför svårt att säga hur mycket mer den kan skjuta i höjden, men troligtvis kommer vi kunna se mycket fler höjningar – nyligen ökade bitcoin med 14%, skriver va.se. Oavsett om man vill investera eller inte är det god tid att lära sig tekniken bakom kryptovalutan och fundera på fler användningsområden för den så kallade blockkedjan.