Något av det värsta som kan hända en dator, men som tyvärr är väldigt vanligt, är att datorn drabbas av ett virus. Ännu värre är det när viruset gör att användarens uppgifter beslagtas.

Datorer bidrar med mycket bra i vår värld och vi skulle knappast kunna leva utan dem längre. Men de kan också vara väldigt besvärliga och gå sönder. Vissa saker är lättare att laga, som exempelvis ett dött batteri eller ett minneskort som pajat. Men sedan finns det en del saker som gör att datorn går sönder, liksom inifrån. Detta kan bland annat handla om att datorn får någon form av virus. Då är det inte helt enkelt att göra något.

Virus via mejl102596-worried-at-computer (1)

Virus kan komma genom att man besöker skumma sidor på nätet eller om man inte har något bra virusskydd. Men de kan också dyka upp om man exempelvis klickar på ett mejl eller om datorn blir hackad. Virus som sprids genom just mejl, har drabbat många svenskar för någon månad sedan. I Dagens Nyheter gick man ut och berättade att tusentals svenska datorer hade smittats av viruset som smittar datorn när mottagaren öppnar ett mejl som felaktigt uppges komma från exempelvis nätbutiken Cdon och vitvarujätten Elgiganten. I mejlet står det att mottagaren har beställt varor för tusentals kronor och då blir många lurade att öppna den filen som kommer med mejlet.

Får bankkontouppgifter

Det som det här viruset, eller trojanen, gör är att lägga beslag på användarens bankuppgifter. Så det handlar alltså om något ännu värre än att datorn går sönder. Genom att bankuppgifterna beslagtas kan en annan person tömma bankkontot i realtid. Det här gör att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått kopplas in.