Bitcoin är en kryptovaluta som ökat i popularitet under de senaste åren. Den har med sin ökade popularitet också ökat enormt i värde. Men hur mycket är bitcoins egentligen värda?

När det gäller bitcoins är värdet i dag ganska högt. Det du bör tänka på är att värdet kan öka och minska i snabb takt eftersom att det inte finns någon centralbank eller liknande som styr över värdet. Om några personer plötsligt får för sig att bitcoin inte är värt något, kommer alla bitcoins att bli värdelösa.

Att köpa bitcoins

Det finns flera sajter och valutahandlare online som köper och säljer bitcoins. Eftersom att det inte finns någon fysisk motsvarighet till bitcoins du inte ta ut valutan i en bankomat utan det är osynliga pengar du handlar med. Innan du köper bitcoins kan det dock vara klokt att titta efter vilken handlare du köper av. Eftersom att det är svårt att spåra dem som handlar med bitcoins riskerar du att bli lurad om handlaren inte är pålitlig.

Kan du skapa egna bitcoins?

Bitcoins är inte som en sedel. De trycks inte i en press utan de tas fram i en så kallad mine. Det betyder att användare genom svåra matematiska beräkningar, algoritmer och annat tar fram bitcoins ur block. Allt sker inuti datorer. För att du ska kunna vara med och ta fram bitcoins krävs det att du har minst en riktigt bra dator. De som tar fram bitcoins som yrke och tjänar bra på det har ofta lagt ner flera hundra tusen kronor på sina datorer. Det är med andra ord en hel del pengar du behöver hosta upp innan du kan vara med i fighten.

Hur styrs värdet?

När det gäller bitcoins kan det bara finnas ett visst antal bitcoins i världen och det är till viss del det här som styr värdet på kryptovalutan. Nu har antalet bitcoins som fortfarande kan utvinnas minskat och liksom guld kan det inte skapas mer när det sista utvunnits. Det gör att användarna betalar mer och mer för att kunna köpa en bitcoin. Om du vill köpa bitcoins bör du alltså vara beredd på att betala rejält för en sådan.