Det har skett någonting i vårt samhälle. Det är som att vi plötsligt fått en insikt i att det är viktigt att ta hand om vår jord. Det är numera vanligare att återvinna än att inte, det äts mindre kött, vi skräpar ner mindre och vi tänker på att handla ekologiskt och begagnat.

Det här är även någonting som blir tydligt när en ser till julhandeln. Enligt ett pressmeddelande här skriver man att varannan svensk kan tänka sig att ge bort en begagnad julklapp, någonting som aldrig hade varit möjligt för några år sedan. Detta är glädjande då konsumtionsamhället gör att vi spenderar allt mer pengar, hela 3219 kronor planerar medelsvensken att spendera på julklappar. Om dessa pengar går till att återvända gamla saker blir vår jord tacksam. Vanligast är det att köpa kläder och möbler begagnat men även andra saker kan man nu handla. Många unga är det som önskar sig Smartphones, surfplattor eller tillbehör till elektronikprodukterna, någonting som kostar en hel del när det är nytt. Men om man istället väljer att gå in på en sida som http://mobilbazaren.se/ och köpa en begagnad iPhone blir priset snart mycket mer hanterbart.

Det är även många företag som väljer att handla begagnat, någonting som även det är bra för miljön. Detta har man skrivit om i Veckans Affärer och i gammaldatorartikeln förklarar Christina Nilsson som arbetar på C Nilssons Kontorsservice att de ser en tydlig trend där företag söker billigare och mer miljövänligare alternativ.

Det ligger i tiden och det är uppskattat bland många att det finns möjlighet att investera i högkvalitativa begagnade kontorsmöbler som håller länge, säger hon i artikeln.

Det är ju faktiskt så att alla beslut, även de små om hur du väljer att köpa dina julklappar, påverkar världen. Det är bra att återvinna, och att köpa begagnat är att göra världen en björntjänst. Det mycket omtalade klimatmötet i Paris går just nu mot sitt slut, efter att flera gånger har blivit förlängt, och det ska bli intressant att se vad världens viktigaste människor har kommit fram till.