Drömmer du om att starta ett eget kafé? Eller kanske tjäna pengar på din passion för matlagning genom att driva en foodtruck? Visst innebär det mycket arbete att komma igång, men kassasystemet behöver du inte oroa dig för. Det kan du ha i telefonen eller surfplattan.Food Truck vid Telefonplan

Det är många som drömmer om att starta en sidoverksamhet där de säljer något som de själva var framställt. Det kan vara ett café, en butik eller varför inte en foodtruck. Genom att starta i liten skala kan man se om det går att driva verksamheten med vinst, och om den går plus kan man växla upp, och säga upp sig från jobbet för att driva verksamheten på heltid.

Att arbeta med livsmedel i Sverige kräver att man söker många tillstånd, följer hygienregler och har tillgång till godkänd utrustning. Verksamheten måste också ha ett certifierat kassasystem, men detta är faktiskt inte krångligt längre. Företaget Sitoo erbjuder ett kassasystem som du kan ha i din telefon eller din surfplatta. All data lagras i molnet, vilket innebär att du kan återuppta verksamheten om enheten på vilken systemet finns blir stulen eller går sönder. Läs mer om hur detta fungerar på http://www.sitoo.se/kassaregister.

Dagens betalsätt

Det blir mindre och mindre vanligt med kontanta betalningar i Sverige. Istället används digitala lösningar, inte minst av många småföretagare.

  • Swish, där pengarna skickas genom att bankkonton kopplas ihop med telefonnummer. Swish har blivit mycket populärt i gårdsbutiker, skriver Jordbruksaktuellt.
  • Izettle har en kortläsare som kopplas till telefonen eller plattan.
  • Paypal är ett system för internationella betalningar över internet, där betalningarna görs till en mejladress. Paypal används sällan vid betalningar i butik eller på kafé, men det är möjligt att använda.

Starta i liten skala

Känns det för stort att starta ett kafé eller köpa en bil och bygga om den till en foodtruck? Ett sätt att starta i mindre skala är att sälja från en cykel istället, något som 24 Malmö skriver om här.

Ytterligare ett alternativ för den som vill prova om ett koncept håller är att starta en pop up-butik. Det är en butik som finns i en lokal under en begränsad tid. Vissa hyresvärdar är mycket positiva till konceptet. De kan då hyra ut butikslokalen med alla inventarier som behövs, inklusive kassasystem. Det enda handlaren behöver ha med sig är det som ska säljas, skriver GP.se.