Det är inte ovanligt att en dator går sönder, och då är det många som tar beslutet att helt enkelt slänga datorn. Men datorn kan faktiskt ha drabbats av något som är superenkelt att åtgärda.

376234--

I Dagens Nyheter kunde man i förra veckan läsa om en kvinna som slängde en gammal dator som inte längre fungerade. Det visade sig sedan att dator var en tidig modell som sattes ihop av Applegrundarna och var värd 1,7 miljoner kronor. Återvinningscentralen hittade datorn och sålde den. Datorn var ett av ungefär 200 exemplar och väldigt attraktiv hos samlare. Nu vill återvinningscentralen få tag på kvinnan för att hon ska kunna komma och få en check på halva beloppet som datorn såldes för.

Datorbatteriet dör

Att man slänger sin dator för att den inte längre fungerar är inget ovanligt, men i många fall slänger man den faktiskt i onödan. Ofta är det så att det är batteriet som slutar fungera, ibland bara ett halvår efter att man köpt datorn. Butikerna som säljer elektronik uppger att batteriet faktiskt är en förbrukningsvara som bara har en garanti på upp till ett år, skriver Metro. Har garantin gått ut måste man alltså stå för utbytet av batteri själv, som kan bli ganska så dyrt. Turligt nog kan man exempelvis köpa ett laptop batteri från Batteriexperten eller en liknande sajt. Här finns batterier till de flesta datormodeller och märken.

Hemelektronikkedjorna kan inte laga datorfel

När det kommer till andra fel, som trasiga hårddiskar, kan det vara bra att även här ta saken i egna händer. Enligt SvD så klarar många av hemelektronikkedjorna nämligen inte att laga enkla fel på hårddisken. Råd & Rön testade för ett tag sedan att lämna in datorer med enkla problem till fem olika hemelektronikkedjor. Felen var så enkla att det endast krävdes en skruvmejsel och en bränd cd-skiva med diagnosprogram som finns gratis att hämta från nätet. Men såhär ville elektronikkedjorna åtgärda felen:

  • Siba – Ville byta ut hårddisk, moderkort och processor till en kostnad av 10 000 kronor.
  • Expert – Ville byta ut processor och moderkort till en kostnad av 11 000 kronor.
  • Media Markt – Ville byta ut hårddisken till en kostnad av 2 000 kronor.
  • Elgiganten – Ansåg att det inte skulle löna sig att skicka datorn på reparation.
  • Inet – Ansåg att datorn inte skulle gå att laga.