Lenovo är framför allt kända för att det numera är de som tillverkar Thinkpad-datorerna, ett av de vanligaste varumärkena på PC-marknaden numera. Men de har även andra produkter i sitt stall.

Sedan en tid tillbaka tillverkar Lenovo även Yoga, en serie bärbara datorer med extra breda skärmar, och dessutom möjligheten att böja skärmen upp till 360 grader bakåt. Det är alltså därför de heter som de heter. Nu har Yoga-laptopsen fått sällskap av en platta med en intressant funktion.

Yoga är en träningsform som många förknippar med rörlighet och styrka, samt även med positioner som är omöjliga för en otränad, vanlig svensk. En tränad yogautövare kan t.ex. stå på händerna i alla möjliga ställningar. Lenovos nya platta har försetts med ett utfällbart ställ på baksidan, som gör att den kan placeras på många olika sätt, och vinklas för att ge bästa möjliga läsbarhet.

Stället är infällt i en ”puckel” på plattans baksida, som också rymmer batteriet. Detta gör att plattan inte är helt platt. Snarare påminner den om ett kompakt, trådlöst tangentbord i formen. Puckeln kan naturligtvis ställa till det ibalnd, inte minst för den som har ont om plats i sin väska, men i de flesta situationer är den en fördel: den rundade kanten är skön att hålla i, och det utfällbara stället är smidigt i många situationer, inte minst om man vill kolla på Netflix eller läsa en e-tidning samtidigt som man äter. Att det finns en stor och tydlig av/på-knapp på kanten av rundeln är också uppskattat.

Vårt utlåtande

Yoga Tablet 10 är inte en särskilt dyr platta, och det blir uppenbart när man börjar titta på mjuk- och hårdvaran. Skärmen (1280×800) är inte mycket att skryta med när det gäller upplösning, men ljusstyrkan, pekkontrollen och färgerna är helt okej.  Batteriet är också mycket bra, ännu en fördel med puckeln är att man får plats med ett rejält, uppladdningsbart sådant. En version med full HD är också på väg.

Än så länge är inte Yoga Tablet en konkurrent som Apple, Microsoft eller Samsung behöver oroa sig för. Men detta kan komma att förändras. Lenovo har visat självförtroende och lanserat en produkt som har en egen personlighet, vilket ju är vad Apple har byggt hela sitt varumärke på. Så vårt råd blir: köp inte en Yoga Tablet 10, men håll koll på vad som händer med varumärket i framtiden.